Cum să prezinți bine o lucrare de licență?
Scrierea unei teze este o etapă foarte importantă și semnificativă pentru fiecare student. Dar a scrie o teză, cât de ciudat nu ar părea, este doar jumătate din bătălie. Un lucru foarte important este să puteți să vă apărați lucrarea, adică să o prezentați membrilor comisiei de certificare în cea mai favorabilă lumină pentru. Din păcate, practica arată că, chiar și lucrările de diplomă bine întocmite nu primesc întotdeauna evaluarea așteptată, deoarece absolvenții se comportă incorect atunci când o prezintă.
Pregătind prezentarea tezei, trebuie să înțelegeți în mod clar că textul tezei dvs. de licență va fi citit de un cerc foarte limitat de specialiști: supraveghetorul și oponentul dvs. (și chiar dacă acesta este o persoană responsabilă) și, eventual, departamentul și decanul. Acesta este primul factor care influențează rezultatul final pe care îl veți avea.
Un alt factor important este atitudinea pe care o aveți față apărarea propriu-zisă, este necesar să vă programați psihologic pentru un rezultat bun. Astăzi, astfel de tehnici de perfuzie psihologică sunt cunoscute și destul de simple.
Mai mult de atât, trebuie să cunoașteți perfect conținutul tezei dvs. pentru apărare, pentru ca în timpul prezentării să nu fiți concentrați la text, dar să priviți direct spre membrii comisiei, de dorit chiar în ochi. În caz contrar, nu veți reuși să primiți un feedback pozitiv din partea comisiei.
Prezentarea trebuie să decurgă în ritm domol, cu o voce încrezută, și cu dicție clară, cu intonație corectă. Să obțineți acest efect este posibil doar dacă ați făcut repetiții multiple acasă, în fața oglinzii, cronometrând durata prezentării, pentru a fi siguri că nu depășiți 7-10 min (durata medie pentru o prezentare a tezei de licență).
Dar să prezentați lucrarea dvs. în așa mod, nu este de ajuns pentru un rezultat remarcabil. În continuare, trebuie să fiți gata să primiți întrebări, pe care cu siguranță le veți primi din partea membrilor comisiei de examinare. De regulă, pentru toată procedura de prezentare a tezei de licență, se acordă maxim 20 de min., din care doar, maxim 10, este prezentarea propriu-zisă, iar restul sunt destinate pentru runda de întrebări- răspunsuri.
Pentru aceasta, în primul rând trebuie să cunoașteți foarte bine conținutul lucrării:
- aspectele teoretice de bază;
- concluziile pentru capitole și subcapitole;
- rezultatele analizei practice;
- conținutul recomandărilor;
- etc.
Pentru a simplifica pregătirea pentru aceste întrebări, ar fi bine să notați concluziile cheie.
Este dificil să răspundem la întrebări, desigur, dar este posibil. Faceți acest lucru cu încredere, cu sprijinul materialelor tezei, practicii pre-diplomatice și experienței personale (dacă lucrați deja în specialitate).
Este posibil ca membrii comisiei să înainteze un oponent, care va ocupa o poziție diferită de cea pe care o aveți dvs., doar ca să testeze, cât de convins sunteți de concluziile cercetării dvs.
Dacă nu sunteți de acord cu critica oponentului dvs. și aveți suficientă încredere pentru a fi gata să luptați cu el, îndrăzniți. Dar, deoarece orice profesor poate dovedi cu ușurință existența unei greșeli în lucrarea studentului, mai bine să fiți de acord în ceea ce privește aspectele în care nu sunteți încrezut. Cel mai important lucru, este să vă puteți argumenta poziția cu dovezi clare și documentate, inclusiv cu sursele utilizate în procesul de documentare.
Nu vă fie frică să vorbiți, să raționați și să zâmbiți membrilor comisiei, vorbind cu ei. Acest lucru va crea o atmosferă generală de bunăvoință pentru și vă va prezenta într-o lumină favorabilă ca o persoană sociabilă și cu cunoștințe, care încearcă în mod deschis să vorbească cu oamenii, să știe să-și exprime punctul de vedere, să vorbească despre problemele profesionale etc. Ce altceva are nevoie de un specialist modern?