Cum sa elaborăm corect un proiect de licență, o teză de master după cerințele antiplagiat

Pe tot parcursul activității noastre didactice am observat ca mulți studenți și chiar doctoranzi nu reușesc să-și elaboreze corect tezele de diplomă. Nimeni nu i-a consultat corespunzător sau au oferit prea puțină importanță acestui «detaliu». În universitățile din străinătate apar periodic articole despre redactarea tezelor la comandă. Pe lângă aceasta există și manuale ce se publică periodic de către asociațiile profesionale universitare. Sperăm ca studenții, dar și profesorii să găsească acest articol util pentru activitatea lor științifică.

Înainte de a pregăti teza pentru publicare sau pentru a fi prezentat comisiei de examinare, ar trebui să ne punem singuri câteva întrebări în legătură cu calitatea lucrării de diplomă tocmai încheiate.

Echipa www.megateze.md recomandă câțiva pași simpli care respectați în timp ce scrieți teza de licență sau masterat, sau chiar un simplu referat de specialitate.

  1. Parafrazare – ați găsit informații care sunt bune pentru teza de diplomă? Citiți-o și aranjați-o în cuvintele proprii. Asigurați-vă că nu copiați în mod verbal mai mult de două cuvinte dintr-un rând din textul identificat. Dacă folosiți mai mult de două cuvinte împreună, va trebui să însemnați ghilimele.
  2. Citarea este una dintre căile eficiente de a evita plagiatul. Respectați instrucțiunile de redactare a documentelor (ghidul de redactare a tezelor de diplomă din cadrul universităților) utilizate de universitatea care a emis cererea de cercetare. Acest lucru cere de obicei adăugarea autorului (autorilor) și data publicării sau a informațiilor similare. Citarea este, într-adevăr, este un instrument foarte simplu. Citarea incorectă a sursei poate fi consiferată plagiat.
  3. Menționarea sursei (fixată în ghilimele). Când menționați o sursă, utilizați citatul exact așa cum apare în sursă. Nimeni nu vrea să fie un citat greșit în modelul de lucrare de diplomă. Cele mai multe instituții de învățământ superior se întîlnesc cu problema de „citate bloc” sau citate de 40 de cuvinte sau mai mult. Un student deștept ar trebui să poată parafraza în mod eficient majoritatea materialelor de studiu utilizate. Acest proces cere timp, dar efortul în schimb se răsplătește pe măsură. Menționarea sursei trebuie făcută corect pentru a evita momentele de plagiat.
  4. Menționarea citărilor. Menționarea unei citări poate fi diferită de citarea materialului parafrazat. Această practică cere deseori adăugarea unui număr de pagină sau a unui număr de paragraf în cazul conținutului de pe internet.
  5. Citarea materialului propriu:dacă unele dintre materialele pe care le utilizați pentru teza de licență a fost folosită în clasa actuală, una precedentă sau în altă parte, ea trebuie menționată. Tratați textul la fel ca și în cazul în care altcineva a scris-o. Poate suna ciudat, dar folosind materialul pe care l-ați folosit înainte în activitatea dvs este numit auto-plagiat, și nu este acceptabil în redactarea unei tezei.
  6. Referințe.Una dintre cele mai importante instrumente de a evita plagiatul este includerea unei pagini de referință sau a unei pagini de lucrări citată la sfârșitul proiectului dvs. de cercetare. Dar iarăși, această pagină trebuie să respecte instrucțiunile de formatare a documentelor utilizate de universitate. Aceste informații sunt foarte specifice și includ autorii, data publicării, titlul și sursa. Respectați cu atenție instrucțiunile pentru această pagină. Veți dori să obțineți referințele corecte.

Asigurați-vă că redactați cu atenție teza de licență, disertația sau chiar referatul de specialitate și verificați dacă există surse de plagiat, înainte de a apăra lucrarea în fața comisiei. Pașii de mai sus sunt importanți pentru redactarea lucrărilor de diplomă. Utilizarea serviciilor de verificare a plagiatului, cum ar fi WriteCheck, este un instrument excelent de a evalua parafrazarea și alte practici anti-plagiat.

Image

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

top